De toekomst is duurzaam

Gooee: het IoT-platform voor iedereen

De enige verbinding die jij in de toekomst nog nodig hebt is Gooee

In de afgelopen vier jaar heeft Gooee tientallen miljoenen geïnvesteerd
in het bouwen van een Building Internet of Things platform.
De in Londen gestationeerde Proptech organisatie is nu al niet meer
weg te denken uit onze vastgoedwereld.Met een duidelijke visie op IoT
voor gebouwen inspireert Gooee organisaties om ook hiermee aan de
slag te gaan. De eerste Gooee smart buildings in Nederland zijn
inmiddels een feit. Dat is pas het begin. Want waarom stil blijven zitten

als de hele wereld voor je open ligt?

Integraal IoT-platform 

Gooee heeft een integraal IoT Building Intelligence Platform ontwikkeld dat gebouwbeheersing, communicatie, sensoring en datagegevens combineert. De vastgoedportefeuilles van huurders, facilitair managers en gebouweigenaren zijn wereldwijd verbonden door continu inzicht in real-time gegevens en rapportages. Deze platformtoepassing levert economische en operationele voordelen door anders om te gaan met de infrastructuur en gegevens van een gebouw op basis van software-gebaseerde oplossingen.

Gooee is een Engels bedrijf met vestigingen over de hele wereld. Naast kantoren in de Verenigde Staten, Taiwan en Engeland heeft Gooee een testlab van 1.400 m2 in de Verenigde Staten, waar onder andere het eigen draadloze netwerk wordt getest. Volgens Jan Kemeling, Chief Commercial Officer van het bedrijf, heeft Londen het hoogste aantal PropTech bedrijven ter wereld. Jan Kemeling die vijfentwintig jaar geleden uit Nederland vertrok, leeft al jaren als een kosmopoliet.

Hij werkte in meer dan veertig landen en woonde in Vancouver, Frankfurt, Hong Kong, Shanghai, Jakarta en Kuala Lumpur. Momenteel verdeelt hij zijn tijd tussen Azië, Europa en de Verenigde Staten.

Cloud down perspectief

“De Proptech markt is razend populair en druk om in te opereren. Als ik Nederland vergelijk met veel van de andere landen waar ik ben geweest, is het voor mij meer een grote stad, en ook een hele goede testmarkt. Het is een innovatief land, qua omvang perfect en bereid om innovaties sneller door te voeren dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Nederland is ook al vroeg begonnen met het experimenteren met smart buildings.” Jan Kemeling noemt ons land een incestueuze markt. “Iedereen doet hier zaken met elkaar, maar technologie uit andere landen kom je niet snel tegen. Terwijl technologie echt een global thing is. Nederland heeft, net als vele andere markten, nog veel stand alone posities en er wordt nog te weinig gekeken vanuit het grotere perspectief.

Alles moet uiteindelijk met elkaar geïntegreerd kunnen worden. En met die visie zijn wij Gooee vier jaar geleden gestart.”

Die visie is ontstaan vanuit een cloud-down perspectief. In tegenstelling tot een device-up perspectief is Gooee begonnen met het bouwen van de data- en device management infrastructuur. “Een cloud infrastructuur kan alles managen, gebouwen met elkaar verbinden en data uit honderden netwerken halen. Als je geen gebruik maakt van software in de cloud, moet je altijd alles continu opnieuw doen. Dan ben je dus niet schaalbaar. Ik noem de smart buildings in Nederland eerder “a proof of concept”. We zijn op de goede weg, maar de finishlijn is nog niet gehaald. Voor ons is een gebouw een smart building wanneer een gebouweigenaar 600 gebouwen met elkaar kan vergelijken op onder andere energieverbruik en bezetting per gebouw. Smart buildings zijn intuïtief en alle netwerken zijn met elkaar verbonden, zodat er sprake is van dynamische controle. Dit zonder dat er system integrators aan te pas hoeven te komen om bijvoorbeeld sensoren met een HVAC te laten praten.”

Gooee’s drie softwareoplossingen

Gooee biedt drie software oplossingen aan: BuildView, SpaceView en LightView. En daarbovenop nog een aantal services als Space Analytics, Energy Analytics en Estate Analytics. Het team bestaat uit ervaren licht- en softwarespecialisten die uitzonderlijke IoT oplossingen voor verschillende klanten leveren.

BuildView

“In BuildView abstraheren wij alle informatie van alle apparaten die verbonden zijn met het gebouwmanagementsysteem in een gebouw. Dat noemen wij discovery. Wij visualiseren onder meer de inefficiëntie van het gebouw. Door middel van communicatieve software kunnen wij apparaten bedienen. Zo bespaart de klant onmiddellijk op energieverbruik en maakt hij efficiënter gebruik van het gebouw.” Gooee gebruikt voor de discovery een Dell IoT server waarop een Gooee gateway applicatie draait. Deze server koppelt alle verbonden apparaten aan het Gooee netwerk en zendt vervolgens alle data naar een centraal punt in de cloud. “De grootste besparingen en de beste gebruikersvoordelen kunnen we realiseren wanneer we BuildView combineren met de lichtregeling via LightView en de gegevensvan de sensordata van SpaceView. Met een optimale integratie van back-of-house met front-of-house data ontstaat een smart building. Dan bepaalt een gebouw niet langer wat mensen moeten, maar kan een klant met zijn gebouw inspelen op wat de gebruikers wensen.”

SpaceView

SpaceView visualiseert de beweging van iedere bezoeker via een verzameling van multifunctionele sensoren. Dat leidt tot inzicht om efficiënter om te gaan met het gebouw en het biedt grip om de functionaliteit van ruimten in een gebouw te verbeteren. Daarnaast is SpaceView het platform om dynamische controle te krijgen over het gebouw. Denk aan het inregelen van de temperatuur in een ruimte gebaseerd op bijvoorbeeld de aanwezigheid van het aantal personen. Door de front of the house te verbinden met de back of the house ontstaat er een situatie waar het gebouw zelf in staat is om het energieverbruik te verlagen.

LightView

Het laatste product is LightView. Gooee biedt het eerste volledig cloud gebaseerde platform dat verlichtingsleveranciers verbindt met IoT. “Wij zien dat de toekomst van verlichting nauw verbonden is met het IoT. Het draadloze IoT-verlichtingsecosysteem omvat detectie-, controle- en communicatielagen die we kunnen integreren met een cloud platform op ondernemingsniveau om de klant specifieke commerciële, winkels-, hospitality- en industriële IoT-applicaties te leveren.”

Gooee werkt op dit moment wereldwijd samen met 118 licht-, drivers- en controllers fabrikanten. Jan Kemeling heeft ze de afgelopen vier jaar allemaal een of meerdere malen bezocht. “Er is niet één lichtfabrikant die Gooee niet kent en die niet weet wat wij doen. Sommige fabrikanten zien ons onterecht als een bedreiging, want wij maken zelf geen verlichting. Het enige dat wij aanbieden is ons platform. Wij kunnen daarop alle apparaten en lampen aansluiten, ongeacht het type of merk.”  Toch ziet Jan Kemeling ook nog wel lichtfabrikanten die hun eigen platform bouwen. “Het is onwaarschijnlijk dat merk A op het platform van merk B komt. Je kunt niet van twee walletjes eten, zowel een ‘onpartijdig’ platform bieden en vervolgens zelf lampen en drivers verkopen. Wij laten de eindgebruiker bepalen voor welk merk hij kiest. Die kan alles kopen wat hij wil: elke sensor, elke lamp en elke driver. You name it. Wij merken dat ons aanbod van eindeloze opties en volledige keuzevrijheid als belangrijk worden beschouwd door onze eindgebruikers.” Gooee is agnostic, open en interoperable op alle fronten.” Op dit moment installeert Gooee een IoT Building Intelligence Platform in meerdere gebouwen in Nederland. In Wijk bij Duurstede heeft Interlight een Gooee showroom waar bezoekers zelf kunnen ervaren hoe SpaceView en LightView op hetzelfde netwerk werken. “Wij zijn in de hele wereld overigens als eerste door TÜV in Duitsland gecertificeerde platform met de nieuwe Europese regelgeving op het gebied van GDPR, Data Privacy en Data Security.”

In Wijk bij Duurstede heeft Interlight een
Gooee showroom waar bezoekers zelf kunnen
ervaren hoe SpaceView en LightView op

hetzelfde netwerk werken

Building Holland

In april 2019 staat Gooee in Nederland op de beurs Building Holland. “We hebben een concept ontwikkeld waarbij wij met verschillende partners op een IoT-arena staan. Dat concept hebben wij eerder in Birmingham en in Londen uitgevoerd. We laten daarmee aan de markt zien dat IoT iets is waarbij je hoort samen te werken met andere organisaties.” In Birmingham deelde Gooee de stand met Dell, Intel, Microsoft, CBRE, Aurora, Tridium, Amazon, Nordic, Xovis en Bright Green Connect. De strategie voor de beurs in Nederland is laten zien dat IoT een synoniem is van een samenwerking tussen talloze bedrijven uit vaak totaal verschillende industrieën.

“We willen aan de markt laten weten dat Gooee er is en niet meer weggaat, oftewel: wen er maar aan! Wij werken op een niet traditionele manier en doen dingen vaak anders. Iedereen kan gebruikmaken van ons platform. Het maakt ons niet uit hoe je heet of wie je bent.” Het IoT-arena voor Building Holland is gevuld met grote partijen waarmee Gooee een samenwerkingsverband heeft: Vodafone, CBRE, Amazon, Croonwolter&dros, HumbleBuildings, Tridium, Xovis, BEA en Securitas. Het zal Jan Kemeling niet verbazen als grote spelers als Osram en Philips, beide zijn al compatible, ook een gedeelte van het Gooee IoT-arena zullen bezetten.

Gooee & HumbleBuildings

“Samen met onze partners bouwen we een community om een gebouw heen. Uiteindelijk willen wij alleen partnerships met bedrijven die ons niet zien als een concurrent, maar als een meerwaarde.We denken er nu aan om het strategisch online-platform HUMBLE van HumbleBuildings aan het Gooee platform toe te voegen. Door deze koppeling kan het aantal oproepen en reparaties in real-time worden bijgehouden.”

Jan vertelt over HumbleBuildings

Ik ben door een gezamenlijke vriend aan Gerard geïntroduceerd. Na meerdere
contactmomenten kwam ik er snel achter dat hij een prettig persoon is om mee samen te
werken. Gerard ziet goed in wie waarde nodig heeft en wie waarde kan toevoegen. Dit is
een van de redenen waarom wij graag met hem samenwerken.
Gerard heeft een goede reputatie in de markt. Door zijn grote netwerk weet hij altijd de
juiste mensen bij elkaar te brengen, en dat is knap. Want iedereen kan mensen aan elkaar
voorstellen, maar daar hoort ook een bepaald kwaliteitsniveau bij. Ik hoor vaak mensen
zeggen: ‘Ik heb Gerard hoog zitten’ of ‘als Gerard het zegt, dan geloof ik het’. Dat is
bewonderingswaardig, want hij is nog jong. Hij komt soms wat chaotisch over, maar in grote
lijnen heeft hij alles steeds op een rij. Hij is adequaat, snel en laat geen steken vallen.
Daarnaast is hij fijn gezelschap en heeft hij een goed gevoel voor humor. Ik denk dat
mensen soms onderschatten wat een goede relatie nu echt is.